събота, 24 януари 2009 г.

Най-зеления град в България


Красота създавана с векове:


Град- където всеки е изживял всичките си хубави и лоши моменти. Това е и място, на което принадлежим ,свързваме с детските си години. Когато сме далеч и затворим очи в съзнанието ни изпъкват не само хора , но и места, които късче по късче ни връщат някой спомен.Потапяме се в атмосфера на отминали усмивки.

Че Гевара и мате




Малко известен е фактът , че семейството на знаменития революционер Ернесто Че Гевара е притежавало плантации за мате в Миссионес, в последствие те ги продават.

МАТЕТО ИМА СВОЙ СОБТВЕН ЕЗИК. Можете да изразите чувствата си с мате без дори да говорите:
Сладко мате- дружба и разположение
Мате с канела- ти ме интересуваш
Мате с лимон-Предпочитам да не те виждам
Мате с горена захар-Аз мисля за теб
Мате с мляко-Дружба, внушаваща уважение
Мате с кафе- Аз съм ти сърдита , но сега ти прощавам
Покрито мате- Не се връщай, отивай да го пиеш на друго място
Много горещо мате- Чакам твоите думи, това е моята любов към теб
Мате с пяна-Взаимна любов
Мате с мед- Свадба
Мате заливано през бомбилята - антипатия
Ледено мате-презрение
“Измито”мате-неуважение.

петък, 23 януари 2009 г.

Уникални модни аксесоари за мате








Видове чаши/колебази/ за мате:
ГАЛЕТА- Тя се отличава от традиционния колабаз с широко “коремче” и сплеснати стени. Тази необичайна форма я прави изящна, названието е дошло от аналогичната по форма “палачинка”. Удобна за държане в ръка заради спленатата и форма. В днешно време галетата не е просто традиционна чаша, а удобен , карасив и моден аксесоар за пиене на мате.
ПОРРА-този колабаз се отличава от другите със специфичната си дръжчица, прилично на българската кратунка. Този израстък може да бъде кух или не. Сега в зависимост от региона наричат колабаза- с дръжчица, с носленце, с опашчица, с ушенце- в завиимост на какво оприличават тиквата.Това му придава обаче необичайна функционалност, оригинален и интересен вид.
КОЛАБАЗ С ПОСТАВКА-Това са колaбази/патагуа/ наречени от индианците така, за да не се разлива чая.Вариантите и формите на поставките са направени от кожа на бивол,рог, дърво, тръстика. В зависимост от това каква потавка изберете за своя колабаз,ще имате добро циркулиране на въздуха край него. Поставяйки го обаче в друга чаша, е получава конденз, който може да го увреди. За това тези поставки са част не само от естетическото удоволствие,от съзерцанието на колабаза, но и от функционалността му.
ЕРБЕР- Стилен и удобен аксесоар за истинските ценители на мате.Това е класически съд, за съхраняване на мате или захар, създадено от тиква и украсен с традиционни индиански елементи. Тикавата подържа оптималната температура за мате и не пропуска светлина придава на запарката изключителен аромат. В комплекта влиза тиквен съд и дървена лъжичка.
ПОРОНГО- Оригинален вид колабаз. Освен необичйния дизайн, той притежава много достойства и особенности. В горещите и влажни зони на Парагвай плодът на тиквата “лагенария” пораства до обем способен да събере 20 литра вода. Тя има особеност- много тясно гърло. Колабазите от тези тикви са много здарви заради продължително зреене.Стените на чашата са толкова плътни, че приличат на дърво и гарантират по дългото използване на колабаза. Поронго става и по изкуствен начин вързвайки тиквата с връвчица за да се формира гърло.
PAVA, PAVITA ПАВА- Чайник за вода съд с удължено носле, за да се загрее водата и да се приготви мате в стаята далеч от печката или кухнята. Някои чайници имат отделения, в което се добавят нагорещени въглени, продължаващи да тлеят.

"Подмяната"- с номинация за "Оскар" на А. Джоли


"Подмяната" е по реални събития и сценарият му (от Майкъл Стразински) следва точно архивната документация за тях. Въпросният случай вдига на нокти обществеността през 30-те, изкарвайки в заглавията на вестниците своеволията на полицията, срещу които една майка, търсеща детето си, дръзва да се изправи почти сама.

Уникални модни аксесоари за мате










Ето от какво се прави този изящен подарък:




Всеки един детайл в дома ни може да ни доставя максимум удоволствия не само с практичното си приложение , но и с уникалния си външен вид.

Изключетелното мате!Колко често го пием?


Матето е уникален вид "Бразилски чай" или "Парагвайски чай". То е изключително полезно за хора , които живеят в големите градове заради съдържанието на множетво витамини: А, В1, В2,В6, В9, Е и С.Има свойството да прочиства кръвта, благодарение на присъствието на кислорода в неговите клетки, богати на хлорофил. Целият този чудесен запас от минерали и витамини, който е гаранция за добро здраве прониква направо в кръвния поток и така се разнася до всяка клетка на организма. Хлорофилът на матето е единственият, който директно се усвоява от тялото и при комбинацията с минералите от настоя на матето, позволява да се дотигне най- пълна концентрация на хранителни вещества. То единствено съдържа матеин, който помага да се избегне кофеиновата зависимост.
Повишаване▲ Понижаване▼
Физическа активност ▲
Умора, депресия, апатия,меланхолия,изтощение ▼
имунитет ▲
Памет ▲
Интелетуална способност ▲
Концентарция на вниманието ▲
Сексуална активност ▲
Желание за живот ▲
Чудесен начин да се откъснем от натоварения ден, като съчетаем приятно преживяване с любимия или приятели, не забравяйте, че то се пие в компания.
Опитайте да направите мате по тези начини:
Ако колабаза е тиквен, то при неговото първо използване трябва да се подготви. Запълва се на 2/3 от обема му с мате и се залива допълнително с гореща вода до 80 градуса, получената настойка в течение на едно денонощие се излива и изхвърля. Тогава вече той е готов за ползване. Класически начин:
1. Запълваме 2/3 от обема на колабаза с мате.
2. Затваряме отвора с длан, и няколко пъти тръскаме. Това се прави за да се отделят по едрите части от по дребните.
3. Колабаза се наклонява по начин, че мате да се насипи само на едната стена , а на другата да се образува празнина, за да може да се постави бомбилята.
4. По бомбилята наливаме малко гореща вода постепенно до пълното овлажняване на матето.
5. Пийте готовото мате през бомбилята, като доливате водта, след няколко доливания вкусът се губи.
Мате терере- Приготвя се по класическия начин. Като съдът се подготвя с охладена цитросова или плодова напитка. Съдържанието на сока е не по малко от 12%.Първата порция на мате в колабаза се изпива гореща, а се допива охладена. Това е изключителен начин за запазване тонуса и утоляване на жаждата в горещия ден.
Ликьор от мате- В затворен съд се налива 1л. спирт и се добавя настой от мате, в едно денонощие три пъти се разтърсва. Това продължава 6 дни. Накрая се прецежда и се добавя 2 л. охладен гъст захарен сироп. Оставя се да престои 2 месеца.
Пунш от мате- За да направим пунша е нужно в съд за пунш 2 ч.л. мате , парченца от 1 лимон и 4 ч.л. захар. Заливаме с 1 л. вряла вода престоява няколко минути. Прецеждаме и добавяме ½ чаша ром или коняк. Сервира се горещо.
Снежен коктейл- Кипваме 4 чаши мляко с 2 ч.л. мате, парценца канела и захар на вкус. Прецеждаме и постепенно добавяме 4 бр,. предварително разбити желтъка. Продължаваме разбиването до появата на пяна. Добавяме 150 мл. водка.
Меден коктейл- На литър варено мате се добавят 2 ч.л. мед, предварително разтопен, за по добър резултат при смесване. В получената напитка се добавя ½ чаша водка.Сервира се студено.

сряда, 21 януари 2009 г.

Вината...

Това е усещане, което ни спохожда още в ранните детски години. Първите ни спомени за вина са назад във времето, когато е осъзнаването ни като личност.
Тя е трудно обяснимо усещане за някакъв дисбаланс, за нещо, което ни се е сторило несправедливо. Свързваме я с различни моменти,които не могат да се квалифицират като еднотипни. Правото дава определение за вината като-субективното отношение на дееца, към извършеното от него деяние. Това обаче е една малка част от приемането на собственото поведение, като нарушение на дадена норма, в конкретния случай- правна.
Нормите в обществото обаче са толкова много, че едва ли може да ги подредим в някаква класификация.
Като деца обикновенно нарушаваме онези правила, които са създадени в семейната среда. Всеки е бил отгледан от някого-той е бил модел за поведение за малкия човек. Ако моделите са повече от един и от различен пол имаме възможнот да комбинираме- тогава може би несъзнателно си създаваме собствена представа за "безупречното поведение". Разликата обаче веднага се проявява, в начина по който личността възприема. С течение на времето, научаваме неща,които даже не подозираме- така някои за грешките си получават шамарчета, други мъмрене...
Може би при тези от нас, които са възпитавани с метода на "разговора" изпитват първото странно чуство , че не са направили това, което е трябвало.При другите шамарчето-фиксира вниманието само върху грешката, но не винаги могат да изпитат непознатото- вината.
Като част от пътя, който неминуемо извървяваме в стремежа си да научим повече, тя се усеща при първите приятелтсва, първата любов, първите интимни моменти, които никой не може да забрави. Затова може би я приемаме, като част от живота.Колкото и неприятно да е усещането, което е причина дори да загубим съня си- то не бива да збравяме, че това е естествен начин да провокираме съвестта си.Когато усещаме тази "тежест" в душата си, се стремим да поправим неправилното в поведението, думите, мислите си спрямо околните.
Изпитвайки вина ние достигаме до вътрешен катарзис, тя дори и странно да звучи е вид горчиво лекарство за душата ...
Онова, което привлича вниманието като емоция, за мига просто отминава, но чустваме ли се виновни това се загнездва дълбоко в нас и ни кара да променим дори характера си.
Тя най- много тежи, когато сме наранили близки до сърцето си хора.Осъзнаването на онова , което е наранило друго човешко същество- все пак е начин да се опитаме да събудим най-доброто в себе си- нежността,обичта, дори да разкрием най-ранимото...
Тогава когато ни е най-трудно се чустваме най-уязвими и дори беззащитни, но тогава се обръщаме към онова, което наричаме своя ценностна система и откриваме човека в нас.
В този смисъл вината ни прави по човечни.Понякога грешките, които допускаме не могат да се поправят- тогава "воденичният камък" на шията става все по тежък. Трябва да се сетим за прошката, която искаме осъзнавайки грешката и от цялата си душа.
Няма как да заменим, онова което не може да се сравни с никое друго усещане- прераждане на душевния ни мир... в нещо, което да е винаги по- добро...

Филмите които очакваме 2009



Obsessed (2009)Жанрове:Драми,Трилъри
Режисьор:Steve Shill
Премиера:24 April 2009
Актъори:Beyoncé Knowles,Idris Elba,Ali Larter,Christine Lahti,Bruce McGill,Scout Taylor-Compton,Ron Roggé



2012 (2009)Жанрове:Екшъни,Драми,Трилъри
Режисьор:Roland Emmerich
Премиера:10 July 2009
Актъори:John Cusack,Thandie Newton,Amanda Peet,Woody Harrelson,Danny Glover,Chiwetel Ejiofor,Oliver Platt
Сюжет:With the Mayan calendar ending in 2012, a large group of people must deal with natural disasters such as volcanic eruptions, typhoons and glaciers.
With the Mayan calendar ending in 2012, a large group of people must deal with natural disasters such as volcanic eruptions, typhoons and glaciers.




Crossing Over (2009) Жанрове:Драми
Режисьор:Wayne Kramer
Премиера:27 February 2009
Времетраене:140 минути
Актъори:Harrison Ford,Sean Penn,Ray Liotta,Ashley Judd,Summer Bishil,Lee Horsley,Cliff Curtis
Сюжет:Crossing Over is a multi-character canvas about immigrants of different nationalities struggling to achieve legal status in Los Angeles. The film deals with the border, document fraud, the asylum and green card process, work-site enforcement, naturalization, the office of counter terrorism and the clash of cultures.Crossing Over is a multi-character canvas about immigrants of different nationalities struggling to achieve legal status in Los Angeles. The film deal...



Жанрове:Драми,Ужаси,Трилъри
Режисьор:David Ondaatje
Премиера:23 January 2009
Актъори:Simon Baker,Rachael Leigh Cook,Alfred Molina,Shane West,Hope Davis,Donal Logue,Rebecca Pidgeon
Сюжет:Contemporary adaptation of novel, The Lodger, by Marie Belloc Lowndes set in Los Angeles with two converging plot lines: The first involves an uneasy relationship between a psychologically unstable landlady and her enigmatic lodger; the second is about a troubled detective engaged in a cat-and-mouse game with the elusive killer. Re-adaptation of same book Hitchcock used for his 1927 thriller "The Lodger".Contemporary adaptation of novel, The Lodger, by Marie Belloc Lowndes set in Los Angeles with two converging plot lines: The first involves an uneasy ...



Angels & Demons (2009) Жанрове:Драми,Трилъри,Криминални
Режисьор:Ron Howard
Премиера:15 May 2009
Актъори:Tom Hanks,Ayelet Zurer,Ewan McGregor,Stellan Skarsgård,David Pasquesi,Cosimo Fusco,Allen Dula
Сюжет:The Pope died and the conclave has been called for. 4 candidates were chosen. However, before the voting, the 4 candidates are killed one by one. The killer leaves clues that seems to say that he/she is from the Illuminati. Strangely though, the Illuminati was long thought to be extinct. Who is the mastermind? Who revived the Illuminati? What do they want?The Pope died and the conclave has been called for. 4 candidates were chosen. However, before the voting, the 4 candidates are killed one by one. The ...




Underworld: Rise of the Lycans (2009) Жанрове:Екшъни,Фантастики,Ужаси,Трилъри
Режисьор:Patrick Tatopoulos
Премиера:23 January 2009
Актъори:Rhona Mitra,Michael Sheen,Bill Nighy,Shane Brolly,Craig Parker,Steven Mackintosh,Kevin Grevioux
Сюжет:The prequel story traces the origins of the centuries-old blood feud between the aristocratic vampires known as Death Dealers and their onetime slaves, the Lycans. In the Dark Ages, a young Lycan named Lucian (Sheen) emerges as a powerful leader who rallies the werewolves to rise up against Viktor (Nighy), the cruel vampire king who has enslaved them. Lucian is joined by his secret lover, Sonja (Mitra), in his battle against the Death Dealer army and his struggle for Lycan freedom.The prequel story traces the origins of the centuries-old blood feud between the aristocratic vampires known as Death Dealers and their onetime slaves...



The Haunting in Connecticut Poster
Жанрове:Ужаси,Трилъри
Режисьор:Peter Cornwell
Премиера:2009
Актъори:Amanda Crew,Virginia Madsen,Elias Koteas,Kyle Gallner,Martin Donovan,D.W. Brown
Сюжет:The true story of a family forced to relocate near a clinic where their teenage son was being treated for cancer. The family begins experiencing violent, supernatural events that the parents first blame on stress from the illness, but they later discover that their new home is a former mortuary with a dark past.
The true story of a family forced to relocate near a clinic where their teenage son was being treated for cancer. The family begins experiencing viole...



Push Жанрове:Трилъри
Режисьор:Paul McGuigan
Премиера:6 February 2009
Актъори:Dakota Fanning,Camilla Belle,Chris Evans,Djimon Hounsou,Maggie Siff,Cliff Curtis,Joel Gretsch
Сюжет:The action packed sci-fi thriller involves a group of young American ex-pats with telekinetic and clairvoyant abilities, hiding from a clandestine U.S. government agency. They must utilize their different talents and band together for a final job enabling them to escape the agency forever.The action packed sci-fi thriller involves a group of young American ex-pats with telekinetic and clairvoyant abilities, hiding from a clandestine U.S...




The Unborn (2009)Жанрове:Ужаси,Трилъри
Режисьор:David S. Goyer
Премиера:9 January 2009
Актъори:Odette Yustman,Gary Oldman,Cam Gigandet,Meagan Good,Jane Alexander,Idris Elba
Rachel Brosnahan



The International (2009) Жанрове:Драми,Трилъри
Режисьор:Tom Tykwer
Премиера:13 February 2009
Актъори:Clive Owen,Naomi Watts,Armin Mueller-Stahl,Jack McGee,Angelina Aucello,Ulrich Thomsen,Brian F. O'Byrne,Patrick Baladi
Сюжет:In The International, an edge-of-your-seat action thriller, Interpol Agent Louis Salinger (Clive Owen) and Manhattan Assistant District Attorney Eleanor Whitman (Naomi Watts) are determined to bring to justice one of the world's most powerful banks. Uncovering illegal activities including money laundering, arms trading, and the destabilization of governments, Salinger and Whitman's investigation takes them from Berlin to Milan to New York and to Istanbul. Finding themselves in a high-stakes chase across the globe, their relentless tenacity puts their own lives at risk as the bank will stop at nothing - even murder - to continue financing terror and war.In The International, an edge-of-your-seat action thriller, Interpol Agent Louis Salinger (Clive Owen) and Manhattan Assistant District Attorney Elean...



Knowing (2009) Жанрове:Драми,Трилъри
Режисьор:Alex Proyas
Премиера:20 March 2009
Актъори:Nicolas Cage,Rose Byrne,Liam Hemsworth,Ben Mendelsohn,Adrienne Pickering,
Chandler Canterbury,Terry Camilleri





Inkheart (2008) Жанрове:Приключенски,Семейни,Фантастики
Режисьор:Iain Softley
Премиера:30 January 2009
Актъори:Brendan Fraser,Andy Serkis,Eliza Bennett,Paul Bettany,Jim Broadbent,Helen Mirren
Сюжет:Mo has the special talent to bring characters out of books. One night he brings out three characters from Inkheart, a story set in medieval times and filled with magical beings. Capricorn and Basta, two villains, and Dustfinger, a fire-eater. Now, 10 years later Meggie discovers the truth and it's up to her to escape Capricorn's evil grasp.Mo has the special talent to bring characters out of books. One night he brings out three characters from Inkheart, a story set in medieval times and ...

вторник, 20 януари 2009 г.

Орхидеите-2част

Домът- "българска версия"

Всеки има едно свое кътче, което е неговото лично пространство. Там той се отпуска,релаксира, общува с най-близките си- своето семейство. Този дом за повечето от нас са апартаменти, които са като малки кутийки, подредени една над друга в безкрайни жилищни кооперации.Там се заключваме от страховете си зад решетки и метални врати, достатъчно ли е това да ни защити от околните?Не искам да говоря за страха от всичко, което не ни е познато, а за това как да направим околното пространство такова, че да е приятно да го погледнем, да ни се иска да се връщаме там заради спокойствието, което внушава и възможността да избягаме от забързаното и дори задъхано ежедневие, в което живеем.
Представата за уюта в дома се свързва с комфорта и удобството, такова каквото всеки разбира за себе си.Затова казват, че един дом говори много за стопанина си.
Ако се опитаме да си представим идеалния в своите разбирания дом, неминуемо се сещаме за онези картинки, като картички по всякакви филми- къщички наредени една до друга с зелена полянка отпред и дори и малко дворче, което е едно малко собствено кътче за бягство, от което всеки се нуждае.
Когато обаче се върнем в нашата действителност се сещаме за мръсните улици и тротоари, които не рядко са част от общите пространства на етажната собственост. Тази неподреденост обаче може и да застрашава не само естетическите ни виждания , но и живота ни в буквален смисъл.Тогава естествено си задаваме въпроса: защо не се грижим като стопани за собствеността си, дори и тя да е някаква нищожна част от общото пространство?
Когато заваля първия сняг, медиите ни заляха с информация къде има заледявания, как времето се влошава, как се очакват още валежи...Събуждайки се видяхме побелелите тротоари, не се сетихме да изчистим пред жилищата си. Не защото нямаме време, а за да не ни попитат комшиите "защо чистим?", както се случи с мен. Излизайки да почистя около колата опитах да разширя "кръгчето" на петното без сняг около нея.Почистените стълби на входа не бяха достатъчни, за да може да се преминава безопасно, а и заледяванията следващите дни бяха достатъчни за да уплашат всеки.Малката лопатка обаче "ме победи" след няколко часа читене...Тогава си помислих, ако всеки беше изчитил поне толкова колкото едни стълби, нямаше следващите дни да се чудим от къде да преминем. Казват, че манталитет трудно се променя, и все пак не е невъзможно , ако повече хора поискат да живеят, конфортно незавиимо от времето. Тъй като ние не сме животни, и не би трябвало да се крием в "своята дупчица" и да чакаме да отмине снега.Надявам се следващия път, когато сляза да почистя да има и други комшии, които да не се чудят на ентусиязма ми, а да чистят всеки своето "кръгче"...Нека не търсим вина в общинкото ръководство за читотата пред домовете ни, защото тя е за нас самите,това само показва какви стопани сме...

понеделник, 19 януари 2009 г.

ОРХИДЕИТЕ........


Орхидеите за мен са част от един непознат и загадъчен свят.Той привлича с очарованието на красотата в чистия и неподпправен вид, който все по рядко се среща.Тази прелест омайва с форми и багри, които могат да те пленят с безмълвното отразяване на слънчевите лъчи по листенцата на цветовете им.Тези нежни цветчета са така многообразни както живота.Вяка една от тях може точно да опише или нарисува всяко чуство, всяка емоция, която изпитваме толкова болезнено искренно. Те сякаш са като онези най-интимни моменти, които не може да се опишат с думи,могат само да се нарисуват в цветовете на дъгата. Когато отворим очи това е една прекрасна, неподправено чувствена... орхидея...

неделя, 18 януари 2009 г.

Днес или утре?

Днес или утре ще се научим да уважаваме човека до себе си? Наистина ли мислим , че свободата е само възможност да изразяваме мнението си и по- ценно ли е то от нечий живот. Не е ли тя проява на собствената ни ценностна система.Затова не се учудваме, че насилието или по скоро жестокостта, която ни заобикаля, вече приемаме за нещо "нормално". Нима всеки може да съди и да издава присъда- без право на отсрещната страна да изгради защитна теза. Наистина ли може да има диалог, в който би следвало да се роди истината, ако само търсим грешките, без да намираме решение на проблема. Когато посочваме грешка би трябвало да сме открили и начина, по който тя да се поправи. Свободата сама по себе си изисква от всеки един да си поставя свои вътрешни граници, които не би следвало да нарушава. Ако искаме да рушим, трябва да имаме ясна представа за това, което ще се изгради и то не от някой друг, а от нас самите.
Всеки има различно виждане за живота,който иска за себе си, но като общество не сме се научили да изразяваме общо мнението си.
Не умеем да избираме хора , които да ни управляват. Уж не се доверяваме лесно, а изберем ли някого, то той не се оказва това, което очакваме....
Имаме вътрешно усещане за правилното и грешното, но винаги ли се вслушваме в това, което съвестта ни диктува или амбицията е винаги водеща? Когато сме деца ни разказват еднакви приказки, в които злото винаги се побеждава от доброто. Слушали сме вълнуващи истории, където хора са защитавали убежденията с живота си, това ли се случва сега...Опитваме ли да възприемем собствената си личност, като част от обществото и правилата, които ни ограничат, за да сме свободни. Ако винаги считаме, че изразяваме " единствено " правилното становище, как бихме обяснили на едно дете, че може и да грешим? Как приемаме становище коренно различно от собственото , когато вътрешно усещаме, че е неправилно.
Развиваме ли сетива да "чуваме", а не само да "слушаме" звуците, които не докосват вътрешното ни "аз". Трябва да знаем, че точно за това свободата е трудно за формулиране понятие, защото границите трябва да си поставим сами.