петък, 31 декември 2010 г.

Представяте ли си?


В средните векове предлог за развод е било твърдението на жената за импотентността на мъжа, или твърдението на мъжа, че невестата не е девствена.
За да се изключи тази възможност в първата брачна нощ представители на семействата, които се сродяват са дежурили в тяхната спалня.

четвъртък, 30 декември 2010 г.

Как може самурай да пропусне?


по време на пътешествието си в Япония Николай II е нападнат с меч от самурай-полицай, интересно, как би се променила съдбата на света, ако тогава той би убил бъдещия император

сряда, 29 декември 2010 г.

Черното е "невидимо"


В театъра Кабуки смяната на декорите става по време на самото действие, актьорите продължават да играят и завесата не пада. Сценичните работници (куроко) безшумно сменят декорите .Те традиционно са облечени изцяло в черно и всичко е черно и затова ги считат за "невидими".
Именно от тук идва кинематографската традиция да се облича нинджата в черно, за да го направят "невидим".Съвременните нинджи се обличат според ситуацията.

вторник, 28 декември 2010 г.

Беатриче


Близо до флорентинския мост Понте Векио Данте за първи път видял Беатриче. Това се е случило преди 1300 години. След 650 години, по време на Втората световна война , отстъпващите германци са взривили всички мостове над Арно, освен този.Не е имало човек, който да вдигне ръка и да унищожи този мост, тъй като на него е стояла Беатриче. Те са се свързали по радиото с настъпващите америкаци и обещали да не взривяват моста, ако американските войници обещаят да не го използват. И така нито един американски войник не е форсирал Арно през Понте Векио.
Хитлер побеснял.

понеделник, 27 декември 2010 г.

Музей на Владимир Путин


16 декември | В Санкт Петербург се намира първият в Русия музей В.В.Путин. Да, това е доста интересно, нали?В неговата експозиция е кимоното на Путин,летателен шлем, вратовръзка и още около 50 вещи. Мултимедията показва на посетителите 3 минутна холограма на Владимир Владимирович, а също и аудио запис на двигателя на неговия "Запорожец".

На стените на музея висят няколко портрета на Путин, един от тях показва бившия глава на държавата в обкръжението на лидерите на G-7. На видно място е закачено кимоното на Путин. Между експонатите е неговият летателен шлем , с който той е осъществявал предизборните полети на самолет, мастилените му писалки, вратовръзка, с която Путин се е изказвал пред Федералното събрание 2006 г.Също в музея има фотографии, рисунки и шаржове от личния архив на бившия глава на държавата.

Там са и подаръци направени на Путин от ръководителите на няколко държави. Джордж Буш му е подарил своите бейзболни ръкавици, Ангела Меркел- няколко тома на Достоевски на немски език. В музея също може да се види холограмата на Путин, която чете книга, гледа през прозореца, чеше ухото на любимия лабрадор Кони, а след това глада упорито в далечината.