петък, 17 юни 2011 г.

Истории

История 1:

Manfred Gnädinger- германец заселил се в Галиция- Испания на брега на океана.Построил за себе си хижа 2х3 метра без водопровод и канализация. Ходил през цялата година бос и облечен само с превръзка на кръста. Хранел се е само с морски дарове, и това което е отглеждал в своята градина.Живеел е в хармония с природата. Местните жители го наблюдавали като безобиден селски психопат.
Той е създавал прости скулптури от камъни пясък и дърва и всичко което морето е изхвърлило на брега.Неговите работи с нещо са напомняни Гауди/архитект/. С времето Манфред е станал местната забележителност- заради него започнали да пристигат и да го разглеждат туристи.

През 2002 година претърпял авария нефтеният танкер "Престиж". Капитанът започнал да моли за помощ, но под натиска на французите,опасяващи се за своите плажове, корабът е бил принуден да промени курса си- на него не са му дали да акостира за ремонт. Попаднал на щорм и "Престиж" се разцепил на две.
Това била крупна еколологична катастрофа в историята на Испания/ пострадали и французите и португалци те/.Плажът на който живеел Манфред е бил унищожен- всичко било покрито с дебел слой нефт. Скулпторът е бил отчаен и потресен, че от света в който е живял нищо не е останало. След месец го намерили мъртъв в жилището му. Местните жители мислят, че той е умрял от мъка и печал.

История 2:

През 1943 година Гьобелс решил да поднесе на Фюрера подарък- искал да "очисти" Берлин от евреите. Съгласно преброяването на населението през 1933 година в Берлин живеели 160 564 души с юдейско вероизповедание. През февруари 1943 година те останали няколко хиляди. Това били евреи от смесени бракове, жените на които са се отказали от развод/ развод означавало незабавно депортиране/ така наречените"защитени евреи", които били нужни на Райха.

Операцията е била много внимателно подготвена. Есесовците залавяли хората на работа и в домовете им. Всяка защита се признавала за недействителна. Няколко хиляди души са били откарани в преселнически лагер на ул. Розенщрасе 2-4, за експедиране в Освиенцим. За да получат каквато и да е вест от своите мъже, там пристигали жените им .

Няколко дни продължавал митинг. Около зданието постоянно са се намирали няколо стотин души, сменящи се. В отговор на искането на полицията да се разпръснат, хората не за дълго се разпръсквали и веднага се събирали отново. Жените скандирали "върнете нашите мъже". Много е сложно да се повярва, но те победили. Фактически това е било първият и единствен протест на дисциплинираните германки против расизма.

История 3:


Якуба Савадого (фр. Yacouba Sawadogo) - е обикновен фермер от Буркина Фасо, който е измислил , как да спре настъплението на пустинята. Той започнал да се бори сушата. Сахел постепенно превръщала понякога плодородните земи в пустиня.
Якуба измислил просто решение- да слага в изкопаните ямки слама, тор и други органични отпадъци, които много по дълго задържали влагата. Тази тор също е била храна за термитите, които разрохкват почвата. Ако няма термити заселвали ги в този участък.

Обикновеният селянин е направил това, което не се отдавало на огромно количество хора. Той отгледал на безжизнената земя отначало градина, а след това и гора.И още Якуба научил стотици хора, как да се борят с пустинята.