сряда, 5 август 2009 г.

Памплона.......

От 6 до 14 юли 2009 г. в испанския град Памплона се провежда празника на Св. Фермин, главно събитие, на което е необичайното съревнование- надбягване на бикове. Макар, че в основата на празника лежат религиозни традиции, свързани с почитта към Св. Фермин, покровител на Памплона- фестивалът е бил и си остава улична фиеста. Особенна известност Сан-Фермин придобива благодарние на "енсеро" испански национален обичай, същността на който се състои в това, че любителите на силни усещания се спасяват с бягане от биковете.










Замъкът на Спящата красавица


Замъкът Нойшванштайн(Neuschwanstein) — е разположен в южната част на Бавария, почти до австрийската граница. Строителството му е започнало 1869г. от крал Людовик II Баварски, известен като Людовик Безумни. Кралят е бил отстранен от властта още преди завършване на строителството му. Този замък е най-често фотографиран и най-много посещаван от туристи в Бавария, още по времето на неговото строителство. Нойшванштайн е источник н вдъхновение за построяването на замъка на "Спящата красавица" в парижкия Дисниленд.


Пътят към Нойшванштайн минава през много малко селце Обераммергау. То има своя легенда. През 1600 г. в Бавария е имало епидемия от чума, хората умирали един след друг. Тогава жителите на селото се събрали, помолили се и решили, че ако епидемията спре, то те на всеки 10 години ще инсценират страстите Христови. И колкото и странно да звучи след това обещание, никой повече не умира. И ето вече почти 400 години на всеки 10 години поставят това представление, при това участва в него цялото село. Други забележителности: това село е родното място на Черената шапчица.


"Ние сме щастливи!" — като че ли ни казат жителите на Обераммергау.











Недалеч от замъка Нойшванштайн, се намира друг замък Хоэншвангау(Schloß Hohenschwangau). Той е резиденция на Людовиг II Баварски и е бил построен от неговия баща.

Фотография A. Spatari