четвъртък, 30 април 2009 г.

Ден на св. Георги в Англия-St. George”s Day

Това е денят на покровителя на Англия, св. Георги. Той е освободил няколко села от страшен дракон, за което е спечелил народната обич. В този ден издигат флага на Англия, така наречения, "Кръст на св. Георги"/червен кръст на бял фон/.

На праздничната маса се появяват традиционните английски блюда – ростбиф, йоркширски пудинг, кремвирши в тесто. Англичаните в деня на светия покровител на своята страна носят червени рози- символ на Англия.















Carp Streamer фестивал в Япония

Приблизително около 800 рисувани шарани украсяват пространството над реката Kanna по време на Carp Streamer Фестивал в Gunma Prefecture, Япония. Хората се молят за здраве и бъдещ успех за техните синове, като закачат хрърчила с нарисувани шарани. Този обичай е произлязъл от китайска приказка, в която шаранът става дракон, само като попадне във водопада.








сряда, 29 април 2009 г.

Миньори в Афганистан......

Когато погледнете фотосите, оставате без думи....
фотографии REUTERS/Ahmad Masood











Подобряване на кармата...как се прави с арт проекти

Има няколко проекта, които са насочени към подобряване на кармата на специални места.Например Меделински международен фестивал на поезията/Колумбия/.Меделин е един от най-опасните градове в света/там е създаден знаменитият Меделински картел/. И въпреки това всяка година там пристигат стотици поети от цял свят.
Ето още един пример-Проект Хайделберг Heidelberg Project




вторник, 28 април 2009 г.

Скрижали за бъдещето...


В 1979 година в Джорджия е поставен монумент - с инструкция на 8 езика/английски, испански, руски, китайски, арабски, хинди, иврит и суахили/за възстановяване на обществото след разпадането на цивилизацията.

10 заповеди
1. Подържайте населението на Земята в размер на 500 милиона в равновесие с природата.
2. Мъдро насочвайте възпроизвеждането на човечеството-развивайте в него приспособимостта и разнообразието.
3. Обединете човечеството, като използвате един език.
4. Отнасяйте се към страстите, вярата, традициите и др.подобни неща разумно.
5. Защитавайте хората и нациите с честни закони и съд.
6. Дайте възможност на всички нации да участват в международно управление и решаване на споровете в международен съд.
7. Избавете се от престъпниците и безполезните чиновници.
8. Търсете баланс между личните права и обществените задължения.
9. Ценете истината, красотата, любовта и хармонията.
10. Не бъдете тумор на Земята, оставете място за природата.
Подробности можете да научите тук

Дървени саркофази в Египет



фото KHALED DESOUKI/AFP/Getty Images
Египетските археолози са открили в скала около пирамидата Лахун огромен некропол с дървени саркофази, в които са се намирали десетки мумии.Самата пирамида и оазиса около нея са били проучвани точно преди 100 години.

Изхабено ли е виртуалното...?


Днес прочетох една статия, че блоговете разголват душата на своите създатели, до степен, че гледаме понякога грозно порно само заради рейтинг или някаква класация.Регистрацията и никовете и паролите започват да омръзват-истината е някъде там, не е ли така.Начина, който сме намерили да споделим нещо с повече хора от тези, с които реално общуваме, започва постепенно да се изхабява. Забелязали ли сте, че новите неща са интересни, уникални, докато не научим нещо, което е достатъчно да задоволи нашето собствено любопитство.Колкото повече научаваме обаче, толкова по незначително е това, което сме постигнали до момента във въображаемия свят, който мислим, че сме създали за себе си.Отначало е истина, имаме няколко идеи, следва момента, който някой обръща внимание на публикациите и намираш хора, които да коментират, това което е побликувано...Не трябва да забравяме, че човек е социално животно и се интересува от толкова много и различни неща, че дори няма как да ги изброи, желае да опита научи да докосне, личното обаче остава в спомените.Те не могат да се разкажат, колкото и умели разказвчи да мислим, че сме. Малко са хората, които поставят на правилното място границата между себе си и нереалното...интернет пространство. Винаги съм вярвала, че и зад най-краивите стихове, есета стоят неизмеримо количество емоции, уещания, аромати, погледи...които остават в съзнанието на тези, които са имали щастието да ги изпитат...Затова винаги е по добре да живеем реално, никой не знае колко време има да научи, изпита, изрази нещо ново и непознато за него самия...

понеделник, 27 април 2009 г.

ЩАФЕТА



Първото предупреждение за вредата за здравето се е появило не на цигарите, а на кутийките кибрит.
Вреден се е считал димът от горящата клечица- продукт на горенето е сулфид, хлорат, смола и нишесте/кибрит "Луцифер"/
На кутийките се е появил надпис "Не вдишвайте дима при запалване на клечктата.Хора с белодробни проблеми да ползват кибрит е забранено!"
Благодарение на лекотата на добиване на огъня в Европа рязко нараснало употребата на цигари.

Бедно, но чисто /с/


Камерата на Ал Капоне

Когато адвокатът навестил в затвора един от основоположниците на индустрита на хазартните игри Франк Кастело му е споменал съвсем случайно в разговора, че не може да си намери билети на премиерата на "Моята прекрсна лейди", която трябвало да се състои същата вечер. Кастело казал, че ще се постарае да помогне.
Адвокатът си тръгнал като забравил, за това което е казал пред боса и връщайки се в хотела, някакъв мъж му предава 4 билета за премиерата и тихо си тръгнал.