събота, 14 март 2009 г.

Дом на чая

Takasugi - дом на чая в Префектура Нагано, Япония. Домът на чая е построен върху две кестенови дървета, от камъни донесени от съседната планина, качени на върха на дърветата.И да се влезе в него може само по стълбичките, намиращи се на едно от дърветата. По традиция собственикът на чая, Fujimori го е проектирал и правил за собствено удоволствие.Подът е покрит с бамбукови пръчици и названието на проекта е Takasugi-означава, “дом на чая разположен много, много на високо.”











петък, 13 март 2009 г.

Какво може да се побере в кола?

Фестивал на цветовете

В Индия отбелязват най-яркия и красив празник на пролетта-празникът Холи (Holi).Фестивалът на цветовете (The Festival of Colors), как още го наричат,- индийски народен празник в чест на пролетта, празнуването гоненето на злото и раждането на живота. Празнува се в течение на два дни при пълнолуние. Според легендата в този ден е загинал злият демон Холик.

Праздникът Холи — е един от малкото индуиски празници, когато хората е стараят да не обличат своите най-хубави дрехи- напротив обличат се скромно, обикновенно, тъй като всеко даже и най-празничното облекло, рискува да бъде безнадежно изцапано с петна от бои.



















Фото: Reuters, AP

"Божествена комедия" Данте Алигиери от XIVвек

"Божественa комедия" на Данте Алигиери с комментари на де Фра Гуидо де Пизе, 14 век. Италианска школа, Сиена. Манускриптът се пази в музея Конде в Шантий
Miniatures et enluminures
Divine Comédie de Dante. L'Enfer avec un commentaire de Fra Guido de Pise
Ecole italienne
14e siècle
снимки