четвъртък, 16 април 2009 г.

Северното сияние

Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

















сряда, 15 април 2009 г.

Shira спасява животни...


Участниците в обществената организация International Anti-Fur Coalition представили законопроект, подготовен от защитнци на правата на животните, протестиращи против използване кожите им при производставо на дрехи. В Израел, защитниците на правата на животните смятат, че има по-голям шанс, да бъде утвърден от парламента, тъй като придродните условия позволяват хората да не носят кожени дрехи или да обличат такива от изкуствена кожа.
За по-голяма убедителност са подготвили специална рекламна кампания, в която главна роля е изиграла актрисата и фотомодел известната защитничка на правата на животните Shira Vilensky.


фотографии Ronen Machlev/International Anti-Fur Coalition via Getty Images

Тайната в изработване на шаблонна хартия...

Фотографии Вера Клокова.









вторник, 14 април 2009 г.

Тъгата след толкова много жертви......


© REUTERS/Alessandro Bianchi

12.04.2009, Италия /Дървената статуя на мадоната от църква в село, повредена след земетресението.
Малцина поглеждат към жертвите, които са пострадали от силният земен трус.Когато вглежадайки се във вещите и разрушените домове, се замисляме за хората останали без дом.... загубили вяра в бъдещето. вдигаме очи и виждаме тази мадона символ на вярата, и дори и погледът и да е тъжен в него може да се прочете добротата, която е провокирана от болката...

Още се избират шамани....


© REUTERS/Ilya Naymushin
Тази година в Росия ще се проведат избори за Велик шаман съобщава ни Utro.ru. Изборът ще се проведе на три етапа: отначало народа ще гласува, което ще продължи три месеца, така ще се определят 12 победители, от тях за три месеца ще бъдат избрани 3 лидера. От тази тройка за Върховен шаман ще се счита, този който набере най-много глаове.

понеделник, 13 април 2009 г.

Великденска седмица!

Дълбоко вярвам, че този празник не би трябвало да възприемаме, като повод да се съберем със семейството си и по някакъв начин да запълваме пазнината в отношенията само за тези няколко дни.
Фотографии: GettyImages

Велик ден трябва да е най- вече за душата ни, тя която изразява вътрешното ни "аз".Този празник е дълбоко свързан не само с религиозните обреди, които го съпътстват, а с начина по който ще се почустваме- катарзиса, който трябва да преминем.Тази вина може да бъде изкупена, когато подаряваме на околните, независимо дали ги познаваме или не, доброто в нас.

Всеки поне веднъж в живота е почуствал нужадата да направи добро без да очаква нещо в замяна.Ако не сте усетили такова желание до този момент, пропуснали сте да изживеете- различното.

Тези мигове нямаме нужда да споделим, те остават дълбоко в нас, скрити от външния свят.Предизвикват искрената усмивка.... и желание да направим още...и още...Добрината, както и лошото не остават незабелязани- различното във всеки го кара да приема тези две крайности по друг начин.

Този ден е важен за човек, който определя значимо място в съзнанието си на онова вътрешно спокойствие, удовлетвореност от делата си.

Не мисля, че има някой който да заяви и да вярва в непогрешимостта си, затова по някакъв начин изкупваме вината си всеки ден.

Можем да го правим без да е само на Великден...вярата в доброто не е само на този ден, ако наистина знаем в какво вярваме.

Моралните ценности, които непрекъснато критикуваме в обществото, не трябва да забравяме зависят от всеки един негов член. Убедеността, че трябва да се спазват правилата, не бива да е заради рестриктивна мярка на влстта.









неделя, 12 април 2009 г.

Рисунки с молив...

Виталий Щукин е художник, който не може да ни остави безразлични. Колкото и технологиите да отнемат от времето ни, за да ги опознаем и да се научим да работим с тях, има неща, които няма как да не ни заинтригуват.

Можете да погледнете в очите всяка една негова творба и ще усетите присъствието на жив човек, поне с мен беше така.

Каквото и да кажете тези ескизи имат особено излъчване, не заради това, че придават емоция на извесна личност, а заради усещането за близост, което създават...

Запазена е сякаш някаква част от блясъчето в погледа на всеки персонаж.

Молив- не е ли изумително, какво може да се постигне с графит в ръцете на подобен художник.