петък, 23 януари 2009 г.

Изключетелното мате!Колко често го пием?


Матето е уникален вид "Бразилски чай" или "Парагвайски чай". То е изключително полезно за хора , които живеят в големите градове заради съдържанието на множетво витамини: А, В1, В2,В6, В9, Е и С.Има свойството да прочиства кръвта, благодарение на присъствието на кислорода в неговите клетки, богати на хлорофил. Целият този чудесен запас от минерали и витамини, който е гаранция за добро здраве прониква направо в кръвния поток и така се разнася до всяка клетка на организма. Хлорофилът на матето е единственият, който директно се усвоява от тялото и при комбинацията с минералите от настоя на матето, позволява да се дотигне най- пълна концентрация на хранителни вещества. То единствено съдържа матеин, който помага да се избегне кофеиновата зависимост.
Повишаване▲ Понижаване▼
Физическа активност ▲
Умора, депресия, апатия,меланхолия,изтощение ▼
имунитет ▲
Памет ▲
Интелетуална способност ▲
Концентарция на вниманието ▲
Сексуална активност ▲
Желание за живот ▲
Чудесен начин да се откъснем от натоварения ден, като съчетаем приятно преживяване с любимия или приятели, не забравяйте, че то се пие в компания.
Опитайте да направите мате по тези начини:
Ако колабаза е тиквен, то при неговото първо използване трябва да се подготви. Запълва се на 2/3 от обема му с мате и се залива допълнително с гореща вода до 80 градуса, получената настойка в течение на едно денонощие се излива и изхвърля. Тогава вече той е готов за ползване. Класически начин:
1. Запълваме 2/3 от обема на колабаза с мате.
2. Затваряме отвора с длан, и няколко пъти тръскаме. Това се прави за да се отделят по едрите части от по дребните.
3. Колабаза се наклонява по начин, че мате да се насипи само на едната стена , а на другата да се образува празнина, за да може да се постави бомбилята.
4. По бомбилята наливаме малко гореща вода постепенно до пълното овлажняване на матето.
5. Пийте готовото мате през бомбилята, като доливате водта, след няколко доливания вкусът се губи.
Мате терере- Приготвя се по класическия начин. Като съдът се подготвя с охладена цитросова или плодова напитка. Съдържанието на сока е не по малко от 12%.Първата порция на мате в колабаза се изпива гореща, а се допива охладена. Това е изключителен начин за запазване тонуса и утоляване на жаждата в горещия ден.
Ликьор от мате- В затворен съд се налива 1л. спирт и се добавя настой от мате, в едно денонощие три пъти се разтърсва. Това продължава 6 дни. Накрая се прецежда и се добавя 2 л. охладен гъст захарен сироп. Оставя се да престои 2 месеца.
Пунш от мате- За да направим пунша е нужно в съд за пунш 2 ч.л. мате , парченца от 1 лимон и 4 ч.л. захар. Заливаме с 1 л. вряла вода престоява няколко минути. Прецеждаме и добавяме ½ чаша ром или коняк. Сервира се горещо.
Снежен коктейл- Кипваме 4 чаши мляко с 2 ч.л. мате, парценца канела и захар на вкус. Прецеждаме и постепенно добавяме 4 бр,. предварително разбити желтъка. Продължаваме разбиването до появата на пяна. Добавяме 150 мл. водка.
Меден коктейл- На литър варено мате се добавят 2 ч.л. мед, предварително разтопен, за по добър резултат при смесване. В получената напитка се добавя ½ чаша водка.Сервира се студено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар