петък, 23 януари 2009 г.

Уникални модни аксесоари за мате








Видове чаши/колебази/ за мате:
ГАЛЕТА- Тя се отличава от традиционния колабаз с широко “коремче” и сплеснати стени. Тази необичайна форма я прави изящна, названието е дошло от аналогичната по форма “палачинка”. Удобна за държане в ръка заради спленатата и форма. В днешно време галетата не е просто традиционна чаша, а удобен , карасив и моден аксесоар за пиене на мате.
ПОРРА-този колабаз се отличава от другите със специфичната си дръжчица, прилично на българската кратунка. Този израстък може да бъде кух или не. Сега в зависимост от региона наричат колабаза- с дръжчица, с носленце, с опашчица, с ушенце- в завиимост на какво оприличават тиквата.Това му придава обаче необичайна функционалност, оригинален и интересен вид.
КОЛАБАЗ С ПОСТАВКА-Това са колaбази/патагуа/ наречени от индианците така, за да не се разлива чая.Вариантите и формите на поставките са направени от кожа на бивол,рог, дърво, тръстика. В зависимост от това каква потавка изберете за своя колабаз,ще имате добро циркулиране на въздуха край него. Поставяйки го обаче в друга чаша, е получава конденз, който може да го увреди. За това тези поставки са част не само от естетическото удоволствие,от съзерцанието на колабаза, но и от функционалността му.
ЕРБЕР- Стилен и удобен аксесоар за истинските ценители на мате.Това е класически съд, за съхраняване на мате или захар, създадено от тиква и украсен с традиционни индиански елементи. Тикавата подържа оптималната температура за мате и не пропуска светлина придава на запарката изключителен аромат. В комплекта влиза тиквен съд и дървена лъжичка.
ПОРОНГО- Оригинален вид колабаз. Освен необичйния дизайн, той притежава много достойства и особенности. В горещите и влажни зони на Парагвай плодът на тиквата “лагенария” пораства до обем способен да събере 20 литра вода. Тя има особеност- много тясно гърло. Колабазите от тези тикви са много здарви заради продължително зреене.Стените на чашата са толкова плътни, че приличат на дърво и гарантират по дългото използване на колабаза. Поронго става и по изкуствен начин вързвайки тиквата с връвчица за да се формира гърло.
PAVA, PAVITA ПАВА- Чайник за вода съд с удължено носле, за да се загрее водата и да се приготви мате в стаята далеч от печката или кухнята. Някои чайници имат отделения, в което се добавят нагорещени въглени, продължаващи да тлеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар