сряда, 4 март 2009 г.

Златни монети

Това са знаменитите царски монети.

Увеличен размер на монетата, в действителност тя е 22.6 мм. Златната монета е била обикновенно разменно средство в началото на ХХ век. Така тези монети са били разменяни за копюри и обратно.Жителите на Руската империя се се стараели да се избавят от златните монети , те били неудобни за ежедневна употреба:)))) Монетата тежи 8,6 гр.-7,7гр. чисто злато, защото златото е с проба 900.Това е традиционно тегло за златна монета-7 гр. са тежали златните римски ауреуси, монети от времето на Христа. Златната испанска монета, също е тежала 7 гр., френският луидор-също 7 гр.

Това е "александровски" империал/12.9 гр./, той е един път и половина по-голям от "Николаевската" златна монета.Царските златни монети от началото на ХХ век, номиналът, на които е 10 рубли.


Имало е съвсем редки монети без да се смятат юбилейните -като царските златни монети във Финландия.Както е известно това княжество е имало определена автономия в Руската империя, даже собствена монетна система.Двуглавият орел на руско-финладските монети е носел изображението на герба на Великото финландско княжество обиколено с веригата на Андрей Първозвани.

Златни 20 Марки (6,45 грама)
Интересно е , че именно финландският монетен двор първи отбелязва бунта през 1917 година в Империята. Минава месец от отричането на Николай II от престола, и Сената на Великото княжество на Финландия решава да махне императорската корона над главата на орела на всички монети/златни, медни и сребърни/. В 1902 година в Руската Империя се появява удивителна златна монета - 37 рубли и 50 копейки!

Тя е била с най-голям номинал от златните монети в Империята за времето си. Монета от 100 франка е много рядка и на аукцион цената може да достигне до 100 хил. долара.

100 франка — има съвременни копия от неблагороден метал.

Рядка монета от времето на абдикирането на рода Романови. март 1917 година.


Злато 900 проба, диаметър 22мм., тежина -8,6 гр.-това е близнак на царската монета от 10 рубли.

В Росия и днес се използват златни монети с лика на Георги Победоносец.

Британският "Георги Победоносец" и младата Елисавета. Монетата с тегло 7.9881 гр.,а чисто злато е 7.3224 гр. Интересно е, че по времето на "Пустинна буря" заедно с лекарствата и водата са включени и такива златни монети в случей, че американски пилот попадне на иракска територия.

Сечена златна монета през 2007 година е с тираж 5000 повод, повод е бил 1000 години от съществуването на Литва.

10 коментара:

  1. прекрасни са :) аз съм държал в ръцете си златна с облика на Александър Македонски, много ценна монета - чувството е върховно!

    ОтговорИзтриване
  2. браво, засегнала си моя любима тема.

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че ви е интересно

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за информацията, беше ми полезна - само 1 забележка - думата 'случай' се пише с "а"! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Неуместна забележка за неволна грешка.

      Изтриване
  5. Здравейте,имам златна монета 7.50 рубли на Николай 2.Знам ,че е много рядка.Някой може ли да ми каже на каква цена вървят?

    ОтговорИзтриване
  6. около 400 лв.но зависи в какво състояние е монетата, тиража и е огромен за златна монета 16000000 бр.ако е с матричен гланц без забележки може и повече

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте!

    Статията Ви веднага грабна интереса ми. Колекционирам монети още от детсвото си. Впечатлен съм от представените от Вас монети и техното потекло. Когато хобито опре до някои по колекционерски тип монети, то става доста скъпо занимание. Затова с времето намерих едно, така да се каже, решение на въпроса. Започнах да си правя копия на монетите, които желая да притежавам един ден, ако ми се отдаде възможност. С риск да прозвучи като реклама, абсолютно искам да изкажа, че Монетния двор на България са изключителни професионалисти в тази сфера. Аз лично се интересувам от монетите, които предлагат, но продуктовата им гама е сериозно разнообразна - ордени, отличителни знаци, медали, плакети и други подобни. За който се интересува, оставям и координати - http://www.mint.bg/.
    Благодарности за интересната тема!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,

    Имам монета от 15 Рубли 1897 година с лика на Николай втори. Състоянието на монетата е почти перфектно. Може ли да се консултирам с вас каква е цената на тази монета в момента?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      За жалост само се интересувам и ми е хоби, но нямам такива знания, с които да Ви помогна.Обърнете се към номизмат,който би имал актуална информация за конкретната монета.

      Изтриване