петък, 3 април 2009 г.

Конструктивизъм/деконструкция?

Въображението ни е твърде ограничено.Не мислите ли? През живота си натрупваме образи, които по някаква причина остават в спомените ни. Когато опитваме да измислим нещо ново, комбиниреме тези образи и така може да се получи нещо подобно на онова, която някога сме виждали....Тези образи могат да се наричат въображение. Дори и да си живял в еднакви условия с друг човек- то той би комбинирал тези късчета в "различна мозайка".И то само ако приемем, че той е запаметил същите образи. Обикновенно подреждаме тази мозайка в модели, които вече сме виждали с малки изменения или ги пренареждаме така, че да изглеждат странни.
Показателни са работите на Ulisse Aldrovandi в Monstrorum historia cum Paralipomenis historiae omnium animalium

Дали може да се измилсли дори и теоретичен модел за генериране на нещо непознато и напълно ново....?







2 коментара:

  1. Безгранична е фантазията! Така че всичко е възможно. Но нужни ли са всички тези страшни образи? Не трябва ли да се търси хармонията? Хармония с цялата Вселена на най-фините нива,а не търсене на контакт с ужасите на Ада.

    ОтговорИзтриване
  2. Както ти сам каза "безгранична", някои от нас запечатват образи страшни и ужасяващи и фантазират на тяхна база...Хармонията е трудно постижима най-вече заради това, че е субективно усещане. Аз лично предпочитам своята хармония....

    ОтговорИзтриване