четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Дахау концентрационият лагер | Dachau concentration camp

Концентрационният лагер Дахау е огромен комплекс на смъртта.

Тези кадри са посветени на това никога повече да не се допуска такава грандиозна и сташно потресаваща жестокост.Затова е нужно децата ни да помнят...



какво ли крият тези стени, колко ли болка има тук....на такива места се питаме как е възможно да има такива хора, как са допуснали това?


това е газовата камера на Дахау , ужаяващо смразяваща "тишина", която никога няма да спре да крещи...

това са пещите...




това е урок, който е платен с цената на много животи, които са били прекънати без време....






Това е първият лагер на фашистка Германия създаден през 1933г. в гр. Дахау, край Мюнхен.Той е бил прототип на другите изградени по късно лагери, като например Auschwitz-Birkenau (Освенцим).




Потресаваща е неофициалната статистика на лагера повече от 200 000 души-са пребивавали зад неговите стени, официално измъчвани и убити там са повече от 30 000 души.




снимки Nasibov Daniel
Отначало не е бил фабрика творяща смърт, в какъвто се е превърнал по късно.Там се е отработвала система за наказания и различни форми на физически и психологически издевателства, както и медицински експерименти над затворниците, под ръководството на главния лекар Зигмунд Рашер.До началото на Втората световна война там са били-комунисти, социалисти, свещенослужители, руски военопленници, унгарски и полски евреи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар