сряда, 11 февруари 2009 г.

Карнавалът- петият сезон в годината

"Дни на безразсъдства и палуване"-по извесно като карнавал.
Ентимолозите превеждат думата"карнавал" -като я свързват с месни продукти, които обикновенно са на празничната трапеза. В Италия- карнавал се превежда като "месояд". Други считат, че тази дума има и друго значение, свързано с каляска кораб-Carrus Navalis. Действително има такова празненство модел на кораб на колела, на който се разгръщат основните ритми и ритуали. Да се организира подобно грандиозно шествие никак не е лека работа- избира се Крал на карнавала, правителство и други не по малко важни персони. Храната приготвена в тези празнични дни е изключително калорична- това е така , заради това, че следват пости. Преди всичко се приготвя печено свинско и овнешко, а също всевъзможни тестени изделия.
Карнавалът си има своя "карнавална етика"- не се зачитат правилата за поведение и всичко се прави наобратно.До настъпването на петия сезон в годината карнавала- остава малко.....:))))
БЕЛГИЯ и ХОЛАНДИЯ
От 26 до 28 февруари - гр. Бенше/Binche/ е наречен град на карнавалите.Чест е за всеки местен жител да е в костюм на шут.В последния ден на карнавала"Mardi Gras-мазният вторник" участниците се замерят с портокали.Ако те улучат се счита за добро предзнаменование.
Маастрихт/26-28февруари/организира се специален детски карнавал, холандците обичат в този ден много шума, наполовина пълно с вода гърне покрито с опъната свинска кожа наподобяващо барабан.Това е начин да изгонят злото...


Майнц-ГЕРМАНИЯ/26-28 февруари/, изпълнява се народен танц"кераус". Провеждат се множество балове-детски,кралски, международни. Най-оригинални се тези с хиляди торти,музи и сребърни рози.Такива са в Берлин, Франкфурт



ШВЕЙЦАРИЯ/23февруари/ в Люцерн- 5 часа сутринта изстрел от топ обявява началото на карнавала с фенери.

ПОРТУГАЛИЯ/5-28февруари/ в Лисабон или /25-28 февруари/о. Мадейра. По времето на карнавала, се танцува много самба.

ВЕНЕЦИЯ/14-24февруари/ Карнавалът е бил забранен и отново се е възродил през 1979г. С официален сайт

;;;;

;;;;

Кьолн-ГЕРМАНИЯ /23февруари-1март/. Тогава се избират три основни персонажа-принц, селянин и прекрасна девойка, за един ден властта в града принадлежи на тях. Жените режат вратовръзките на мъжете/обикновенно са картонени/. Местните се хвърлят на врата на първия срещнат, правят мръсотии. Кулминацията е на 27 февруари "бесния понеделник" тогава става дълга процесия около 7 км начело с Арлекин, всеки може да се прибере с бонбони и цветя, които се хвърлят по време на карнавала.


;;;;

;;;;

с. БЕЛМОНТ-Германия

НИЦА/11-28 февруари/, а цветния парад е /11,28,21,25 февруари/


;;;;

;;;;

САНКТ ПЕТЕРБУРГ през 2006...

;;;

;;;;

;;;;

;;;;

Няма коментари:

Публикуване на коментар