четвъртък, 1 юли 2010 г.

„In vino veritas“


2001 година е бил проведен интресен експеримент в университета в Бордо.
На 57 експерти било предложено да оценят два различни вида вино- едно бяло и едно червено. Идеята била да опишат максимално подробно вкус, аромат, оттенък на виното, в това число и дъбилните вещества на червеното вино. Нито един от тях не се досетил, че това е едно и също бяло вино, което е било оцветено с хранителен оцветител.
Експертите се объркали /като и обикновенните хора/ и при други "слепи" тестове- рязко са завишили отценката си за виното, което им е представено като скъпо, в сравнение с по-евтиното/вината са били от един и същ ценови клас/. Вкусът на "скъпото" вино описвали, като великолепен, пикантен, вкусът на "евтиното"- като прекрасен и слаб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар