понеделник, 7 септември 2009 г.

Дължината е важна....


Модата на островърхата обувка- poulaines — нос на кораб, през 14 век я въвеждат рицарите, подчертавайки с това разликите в обществените слоеве. Дължината на островърхите обувки е била строго регламентирана: принцовете носили обувки с дължина на носа 2.5 от стъпалото, дворяните с дължина 2 пъти от стъпалото , рицарите 1.5 с дължина на носа от стъпалото, гражданите 1 с дължина на носа от стъпалото и простолюдието 0.5 от стъпалото.
Рoulaines е била символ на флирта. По времето на официални вечери, тя е начин да предизвика желаната реакция от страна на дамата, стояща на противоположната страна на масата.
Църквата виждала в тази обувка заплаха за благоприличието. Освен това неудобно било да се застава на колене по време на молитва.Затова обувката с такава форма е била наречена - "нокът на Сатаната" и е прокълната от Ватикана.Смятало се, че чумата е наказание за тези обувки и техните притежатели.

1 коментар:

  1. На мен ми харесват. Странни и неудобни са, но през онези времена като се знае колко още други необичайни неща за нас са се носели....не са били нещо необичайно...
    А май само са се чудели за какво да анатемосат хората и да ги плашат със дяволи и тем подобни за да им вземат парите си индулгенции, молитви и т.н...
    Интересна статия, както винаги :)

    ОтговорИзтриване