неделя, 6 септември 2009 г.

Ето как...


Оказва се, че въпреки общоизвестната версия гениалният холандски художник Винсент Ван Гог не си е отрязал сам ухото с бръснач в пристъп на безумие. То е било отрязано при свада с приятеля на Винсент- великия френски инпресионист Пол Гоген.
През декември 1888 година Пол Гоген е бил на гости на Ван Гог в град Арл във Франция. Избухнал скандал между тях заради проститутка на име Рашел, като и единия и другия са искали нейното внимание. Пияният Ван Гог се нахвърлил към Гоген. Французинът (който е бил много добър фехтовач)извадил рапирата, замахнал с нея и съвсем случайно орязал лявото ухо на приятеля си. В страха си бяга и хрърля рапирата в реката, а Ван Гог се връща при Рашел, и и поднася своето окървавено ухо и заспива.
На следващия ден двамата дали показания в полицията. Ван Гог мърморел нещо под носа си, а Гоген расказал за версията с бръснача.

3 коментара:

  1. Двама гении, двама луди, луда история...
    Хресвам творчеството и на Ван Гог и на Гоген. Чела съм много за тях, но честно казано съм изненадана.

    ОтговорИзтриване
  2. Така е това е обяснението... по време на Арлския си период Ван Гог рисува слънчогледите си за Пол Гоген, който не се впечатлява много от тях. А това, че Ван Гог е алкохолик с промана на личността е известно, лекуван е в психиатрична клиника и отрязването на ухото е доказателство за неадекватните му реакции...

    ОтговорИзтриване
  3. Моля прочетете няколко книжки и тогава пишете. Ван Гог сам отрязва ухото си, след като се опитва да убие Гоген. Също така алкохола не е понасял на Ван Гог и той много рядко е консумирал, а за Гоген съм чела 2 биографии и никъде не пише да е фехтовач...

    ОтговорИзтриване