сряда, 5 август 2009 г.

Замъкът на Спящата красавица


Замъкът Нойшванштайн(Neuschwanstein) — е разположен в южната част на Бавария, почти до австрийската граница. Строителството му е започнало 1869г. от крал Людовик II Баварски, известен като Людовик Безумни. Кралят е бил отстранен от властта още преди завършване на строителството му. Този замък е най-често фотографиран и най-много посещаван от туристи в Бавария, още по времето на неговото строителство. Нойшванштайн е источник н вдъхновение за построяването на замъка на "Спящата красавица" в парижкия Дисниленд.


Пътят към Нойшванштайн минава през много малко селце Обераммергау. То има своя легенда. През 1600 г. в Бавария е имало епидемия от чума, хората умирали един след друг. Тогава жителите на селото се събрали, помолили се и решили, че ако епидемията спре, то те на всеки 10 години ще инсценират страстите Христови. И колкото и странно да звучи след това обещание, никой повече не умира. И ето вече почти 400 години на всеки 10 години поставят това представление, при това участва в него цялото село. Други забележителности: това село е родното място на Черената шапчица.


"Ние сме щастливи!" — като че ли ни казат жителите на Обераммергау.











Недалеч от замъка Нойшванштайн, се намира друг замък Хоэншвангау(Schloß Hohenschwangau). Той е резиденция на Людовиг II Баварски и е бил построен от неговия баща.

Фотография A. Spatari

5 коментара:

  1. Невероятно красив замък! Винаги съм мечтала да го посетя някой ден. Благодаря за чудесния пътепис! А как ли изглежда тази красота отвътре?

    ОтговорИзтриване
  2. За жалост не съм го посетила, но идеята за приказка в реалността ми допадна. Пожелавам ти искренно да се докоснеш до онази магия, която той може да разкаже....

    ОтговорИзтриване
  3. Има и история за принцеса ,точно за първия замък.Пожелавам ти да я чуеш от екскурзовода :)

    ОтговорИзтриване
  4. Тогава мога само да Ви пожелая и на двамата да имате своята приказка,...която да споделите с най-близките си

    ОтговорИзтриване
  5. Приказно.... :) Много красиво. :) Като място излязло от приказките... :)

    ОтговорИзтриване